top of page

Drie uur bijles voor leerlingen met taalmoeilijkheden

  • r0844883
  • Jan 8
  • 2 min read

Vanaf het schooljaar 2025-2026 zullen leerlingen die het Nederlands onvoldoende beheersen bij het verlaten van de basisschool verplicht drie uur extra Nederlandse les volgen in het secundair onderwijs. Dit initiatief heeft als doel om schooluitval en taalachterstanden aan te pakken.


Een begrijpelijke maatregel

De maatregel vertrekt vanuit een nobel doel: taalachterstanden aanpakken zodat jongeren meer kans maken om hun middelbare school succesvol af te ronden. Als leerkracht Nederlands in spe kan ik dit natuurlijk alleen maar toejuichen. Taal is immers de sleutel tot schoolsucces en later ook tot kansen op de arbeidsmarkt.


Uitdagingen in de praktijk

Toch brengt deze beslissing heel wat uitdagingen met zich mee. Middelbare scholen zullen deze extra uren moeten organiseren, vaak met beperkte middelen en een tekort aan gekwalificeerde leerkrachten. Daarnaast is er de vraag hoe je deze lessen aantrekkelijk en effectief maakt voor jongeren die al moeite hebben met taal.

Een ander risico is dat deze extra lessen kunnen aanvoelen als een straf of als een stigma voor de betrokken leerlingen. Het is cruciaal dat scholen een positieve leeromgeving creëren waarin taalvaardigheden op een stimulerende manier worden bijgebracht.


Efficiëntie en aanpak

Professor Jordi Casteleyn van de UAntwerpen wijst erop dat kleinere groepjes en dagelijkse herhaling effectiever zijn dan lange, aaneengesloten lessen. Dit vergt echter een doordachte planning en voldoende ondersteuning.


Conclusie:

Extra taallessen kunnen zeker een positieve impact hebben, maar alleen als ze zorgvuldig worden geïmplementeerd. Middelen, methodiek en een positieve aanpak zullen bepalend zijn voor het succes van deze maatregel.

Wat denk jij? Is deze maatregel een goede stap vooruit of slechts een druppel op een hete plaat? Deel jouw mening in de reacties! Het volledige artikel vind je hier: Drie uur bijles per week voor wie onvoldoende Nederlands kent | De Standaard

1 Comment


Sanne Wouters
Jan 08

Dag Talle Bedankt om dit hot topic onder mijn aandacht te brengen! Het klopt dat Nederlands heel belangrijk is om te slagen in ons onderwijs, maar zoals je zelf al verwoordt zal deze beslissing extra uitdagingen met zich meebrengen.

Waar ik zelf het meest bezorgd om ben is de vraag of het niet contraproductief zal werken. Men wil schooluitval tegen gaan, maar wanneer deze beslissing ondoordacht doorgevoerd wordt, zal het misschien juist voor meer schooluitval zorgen omdat jongeren met een taalproblematiek zich dan nog meer gestigmatiseerd voelen en er sneller de stekker uit willen trekken. Ik ben er wel zeker van dat als er voldoende middelen en ondersteuning voorzien worden én leerkrachten mogen het naar eigen inzicht organiseren (want elke school is anders),…

Like

Heb je een vraag of opmerking? Neem dan gerust contact met mij op!

© 2021 Cultuurportfolio Talle Peeters. Alle rechten voorbehouden.

bottom of page