top of page

Cultuuruitwisseling

  • r0844883
  • Jan 9
  • 3 min read

Ik ben ook eens gaan kijken op de blogs van mijn medestudenten en heb een aantal interessante zaken



ontdekt en bijgeleerd. De reacties op de posts kan je hier terugvinden.


Bij Maider deed ik een leuke ontdekking die zeker een plaatsje gaat krijgen in mijn eigen lespraktijk:


Dag Maider,


Wat een leuk initiatief! Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar jouw post heeft me geprikkeld om me er verder in te verdiepen. Het was nog niet bij me opgekomen om dit te implementeren in mijn lespraktijk, maar jouw ideeën hebben me geïnspireerd. Misschien maak ik er zelf ook wel een item van in mijn lessen. :)


Ik ben zelf ook wel fan van de woorden 'kwijtruimen' en 'breinpuin', zelfs iets meer dan van het woord 'lepeltjesverdriet'. Kwijtruimen klonk me heel bekend in de oren, maar bij mij is het voornamelijk zo dat wanneer ik het hele huis opruim, mijn vriend niets meer terugvindt.

In mijn brein slingert ook veel breinpuin rond. Zo heb ik tijdens aardrijkskunde ooit een paar willekeurige lettergrepen gememoriseerd, wat leidde tot 'jomarmat hantelu usnesuskas'. Tot op heden zit dit nog steeds in mijn geheugen gegraveerd, en dat is nog veel nuttelozer dan jouw Duitse voorzetsels.


In ieder geval, een zeer leuke blogpost die me zeker op een positieve manier zal bijblijven (geen breinpuin). Ik kan niet wachten om het idee voor te stellen aan mijn leerlingen!


Groetjes,

Talle


Bij Lien kreeg ik een nieuw inzicht op een onderwerp dat ik hier zelf al eens behandeld heb:


Dag Lien,

 

Ik heb zelf een tijdje geleden ook een reactie geplaatst op een artikel uit Fons over het gebruik van ChatGPT. 

 

Persoonlijk vind ik dat we het beter kunnen omarmen in plaats van negeren. Gaat het een groot effect hebben op de schrijfvaardigheid van de leerlingen? Niet echt, maar het zet hen wel aan het denken over hoe ze iets overbrengen en hoe ze een tekst moeten vormgeven. ChatGPT biedt zowel goede als slechte voorbeelden, en het is aan de leerlingen om te bepalen wat ze wel en niet kunnen overnemen. Dit helpt hen om een kritische blik te ontwikkelen, iets wat ik zeker toejuich. 

 

Recent heb ik ChatGPT gebruikt in een les rond het sprookje. Je kunt er bijna zeker van zijn dat leerlingen de chatbot toch inschakelen achter je rug om, dus soms is het beter om hen voor te zijn en het te integreren in je les. Op die manier kun je bijsturen waar nodig en hen ook alert maken op de fouten die erin zitten. 

 

Voor mijn les moesten de leerlingen zelf een sprookje schrijven. Ze kregen een aantal elementen die zeker in het sprookje aanwezig moesten zijn en schreven op basis daarvan een ruwe versie. Deze versie lieten ze vervolgens aanpassen door ChatGPT, waarbij ze de aanpassingen niet zomaar mochten overnemen. Na de eigen versie en de versie van ChatGPT maakten ze een derde, definitieve versie waarin ze de nuttige aanpassingen van de chatbot implementeerden. Ze herschreven het sprookje volledig en gingen kritisch aan de slag met de resultaten van de chatbot. Het was voor de leerlingen een leuke manier om met een schrijfopdracht aan de slag te gaan, en ze leerden de chatbot op een veilige en doordachte manier gebruiken. 

 

Het blijft zeker een complexe kwestie, en het is natuurlijk een persoonlijke keuze om het gebruik van ChatGPT te omarmen of achterwege te laten. 

 

Groetjes,

Talle 


Sanne bood me tot slot een nieuwe kijk op het brengen van instructies:


Dag Sanne,


Wat fijn dat je dit deelt! Ik had hier zelf nog niet eerder bij stilgestaan, maar als ik terugdenk aan hoe ik hiermee als leerling omging, lijkt het eigenlijk heel logisch dat we onze instructie hieraan moeten aanpassen.


Ik merk dat ik zelf vaak uitdagingen ervaar op het vlak van klasmanagement, en ik ben dan ook benieuwd of dit daarbij kan helpen. In de reacties bij Maider las ik dat dit vooral effectief is bij korte instructies en minder bij complexere opdrachten, wat op zich logisch klinkt. Voor die complexere opdrachten proberen we inderdaad een iets andere aanpak te hanteren.


Ik ga ook proberen eraan te denken tijdens mijn lessen en ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee. Ik durf het zelf ook wel eens te vergeten en herken me volledig in de stress die stagelessen met zich meebrengen.

Gelukkig heb ik inmiddels ook een paar eigen klassen, los van stage, en kan ik het daar zeker eens uitproberen.


Groetjes,

Talle

Комментарии


Heb je een vraag of opmerking? Neem dan gerust contact met mij op!

© 2021 Cultuurportfolio Talle Peeters. Alle rechten voorbehouden.

bottom of page