Wegkijken bij spieken uit protest tegen geweld in Gaza?
- r0844883
- Jun 7, 2024
- 3 min read
Een groep toezichthouders aan Vlaamse universiteiten heeft aangekondigd dat zij tijdens de huidige examenperiode niet strikt zullen toezien op spieken en andere overtredingen, uit protest tegen het geweld in Gaza. Zij stellen dat zolang hun universiteiten wegkijken van de schendingen van internationale rechtsregels door Israëlische instellingen, zij ook een oogje zullen dichtknijpen voor overtredingen van studenten. Deze oproep is ondertekend door een twintigtal doctoraatsstudenten van verschillende universiteiten, waaronder UGent, UAntwerpen, VUB en KULeuven.
Deze actie zet zeker aan om na te denken over de rol van onderwijsinstellingen en hun medewerkers in maatschappelijke en politieke kwesties. De beslissing van de toezichthouders om de examenregels te versoepelen als protest tegen het geweld in Gaza is een krachtig statement dat de aandacht vestigt op de vermeende hypocrisie van hun instellingen. Het roept echter ook belangrijke ethische vragen op over rechtvaardigheid en integriteit binnen het onderwijs.
Solidariteit en Verantwoordelijkheid
De actie van de toezichthouders toont een diepe solidariteit met de Palestijnse zaak en een bereidheid om persoonlijke en professionele risico's te nemen om aandacht te vragen voor wat zij zien als internationale onrechtvaardigheid. Dit roept de vraag op in hoeverre het oké is om van deze situatie gebruik te maken om politieke kwesties aan te kaarten.
Hoewel ik de intentie van de toezichthouders begrijp en hun solidariteit met de Palestijnse zaak waardeer, wringt deze actie bij mij. Als toekomstige leerkracht geloof ik sterk in het belang van integriteit en rechtvaardigheid binnen het onderwijs. De beslissing om regels te versoepelen uit politieke overtuiging, voelt niet juist. Het onderwijs en de examens die de studenten afleggen staan los van het conflict dat gaande is in Gaza. Het is dan ook niet correct om deze zaken met elkaar te vermengen. Onze primaire verantwoordelijkheid als onderwijspersoneel is om een eerlijke en ondersteunende leeromgeving te bieden voor alle studenten. Het mengen van persoonlijke of politieke overtuigingen met deze verantwoordelijkheden kan deze balans verstoren.
Gevolgen voor studenten
Hoewel de intentie achter het protest dus zeer begrijpelijk is, is het belangrijk om de mogelijke gevolgen voor de studenten te overwegen. Door de regels voor spieken te versoepelen, ontstaat er een oneerlijke situatie voor de studenten die zich wel aan de regels houden. Dit kan hun vertrouwen in het onderwijssysteem beschadigen en de waarde van hun behaalde resultaten in twijfel trekken. Het vinden van een balans tussen activisme en het handhaven van academische integriteit is daarom cruciaal.
De toezichthouders geven aan dat ze studenten niet het signaal willen geven dat ze mogen valsspelen of hun studies verwaarlozen. Dit effect heb je echter niet in handen, zo'n actie zal bij sommige studenten nu eenmaal leiden tot spieken.
De Rol van Onderwijsinstellingen
Deze gebeurtenis benadrukt ook de rol van onderwijsinstellingen in maatschappelijke en politieke discussies. Het geeft aanleiding tot een breder debat over hoe universiteiten en hun medewerkers zich kunnen uitspreken tegen onrecht, zonder hun verantwoordelijkheden te verwaarlozen. Als toekomstige onderwijzers moeten we ons afvragen hoe we onze studenten kunnen voorbereiden op een wereld waar sociaal en politiek bewustzijn steeds belangrijker wordt, zonder daarbij de integriteit van het onderwijs te ondermijnen.
Hoewel de actie van de toezichthouders begrijpelijk is vanuit een oogpunt van solidariteit en maatschappelijke betrokkenheid, is het essentieel om de mogelijke negatieve gevolgen voor de integriteit van het onderwijssysteem en de rechtvaardigheid tegenover alle studenten te overwegen. Het roept ons op om na te denken over hoe we op een ethische en rechtvaardige manier kunnen bijdragen aan maatschappelijke discussies, zonder de fundamentele waarden van het onderwijs in gedrang te brengen.
Het volledige artikel lees je hier:
Comments