Eindwerk a la ChatGPT
- r0844883
- Jun 8, 2024
- 2 min read
We kunnen het haast niet meer ontwijken, de befaamde ChatGPT. We zien het bij onze leerlingen en mogelijks ook bij onszelf wanneer de inspiratie even zoek is. In vaktijdschrift Fons spreken ze over hoe deze chatbot onze jongeren al dan niet kan helpen met schrijfvaardigheid.
Een eindwerk met ChatGPT
Het gaat om een aantal laatstejaarsleerlingen sociale en technische wetenschappen (STW) en techniek-wetenschappen (TW) die bezig zijn met de literatuurstudie voor hun geïntegreerde proef (gip) of eindwerk. Het nieuws rond ChatGPT ontging hen natuurlijk niet ondanks dat ze de actualiteit niet zozeer volgen. De leerkracht heeft daarom zijn lessenplan aangepast en hij heeft besloten om samen met de leerlingen te onderzoeken hoe ChatGPT hen kan ondersteunen bij het schrijven van hun eindwerk. De leerlingen waren uiteraard zeer enthousiast dat ze voor zo'n moeilijk project de hulp van de chatbot mochten inschakelen. Echter botsten ze op een aantal struikelblokken.
Tegenslagen
Een eerste obstakel was het formuleren van een goede vraag. De vraag die ze aan ChatGPT stelden moest natuurlijk al hun noden omvatten. Wanneer ze niet specifiek genoeg waren, merkten ze dat het antwoord toch niet volledig was wat ze zochten. Om baat te hebben bij dit hulpmiddel zijn dus toch een aantal skills nodig omtrent duidelijke communicatie en een goede vraagstelling.
Een tweede tegenslag was dat de bronnen die ChatGPT genereerde, vaak niet bestonden of niet te vinden waren. Het leverde dus wel een mooie bibliografie op met op het eerste zicht goede bronnen volgens de APA normen, maar een grondigere inspectie was nodig om te zien dat deze niet klopten. Opnieuw een teleurstelling voor de leerlingen.
Waar is het nu wel goed voor?
Veel leerlingen hebben bij het schrijven van een tekst moeite met de opbouw ervan en de structuur, dit is iets waarbij ChatGPT wel een meerwaarde biedt. Je kan teksten niet zomaar overnemen aangezien de informatie niet altijd correct is, maar je kan het wel gebruiken als handvat om je eigen tekst mee op te bouwen. Ook voor het hanteren van een juiste, wetenschappelijke toon kan de chatbot helpen.
Wat doen we nu met ChatGPT in onze lessen?
Persoonlijk vind ik dat we het beter kunnen gebruiken in plaats van negeren. Gaat het een groot effect hebben op de schrijfvaardigheid van de leerlingen? Niet echt, maar het zet ze wel aan het denken omtrent hoe ze iets overbrengen en hoe ze een tekst moeten vormgeven. ChatGPT geeft zowel het goede als het slechte voorbeeld, het is aan de leerlingen om uit te maken wat ze er wel en niet van kunnen overnemen. Het zorgt ervoor dat ze een kritische blik ontwikkelen wat ik zeker toejuich. Na het lezen van dit artikel wil ik de chatbot misschien wel eens een kans geven in mijn lessen.
Hebben jullie er al gebruik van gemaakt? Ik ben benieuwd!
Hieronder kan je het artikel terugvinden.
תגובות