Nog nooit zoveel vroegtijdige schoolverlaters
- r0844883
- Jun 8, 2024
- 2 min read
Dat nog nooit zoveel leerlingen de school hebben verlaten zonder een middelbaar diploma is alarmerend. Volgens recente cijfers verlaat liefst één op de zeven jongeren de school zonder af te studeren. Dit fenomeen heeft gevolgen voor de betrokken jongeren en de samenleving als geheel.
De impact van vroegtijdig schoolverlaten
Vroegtijdige schoolverlaters worden geconfronteerd met talloze uitdagingen. Ze hebben een verhoogde kans om werkloos te raken, wat op zijn beurt kan leiden tot financiële onzekerheid en sociale uitsluiting. Bovendien blijkt uit onderzoeken dat deze jongeren een lagere levensverwachting hebben en over het algemeen ongelukkiger zijn dan hun leeftijdsgenoten die wel hun middelbare schooldiploma hebben behaald. Dit probleem is dus niet alleen een kwestie van onderwijs, maar heeft bredere maatschappelijke implicaties.
De noodzaak van preventief ingrijpen
Deskundigen zijn het erover eens dat preventief ingrijpen cruciaal is om dit probleem aan te pakken. In Vlaanderen heeft de regering enkele jaren geleden de naadloze flexibele trajecten (NAFT) geïntroduceerd. Deze trajecten zijn ontworpen om leerlingen die dreigen uit te vallen, te ondersteunen via een-op-eenbegeleiding of via trajecten met de hele klas. Gespecialiseerde organisaties uit de welzijnssector werken samen met scholen om leerlingen te helpen die worstelen met verschillende problemen, zoals een gebrek aan zelfvertrouwen door bv. pestgedrag, of gedragsproblemen.
De rol van NAFT in het onderwijs
De NAFT-programma's richten zich op jongeren die om diverse redenen moeite hebben om zich staande te houden in het reguliere onderwijs. Bijvoorbeeld, leerlingen die vanwege pesten niet meer naar school durven, of jongeren die constant in conflict zijn met klasgenoten of docenten. Door intensieve begeleiding en maatwerktrajecten krijgen deze leerlingen de kans om hun zelfvertrouwen op te bouwen en hun plek in het onderwijs te vinden.
Deze trajecten zijn echter niet zonder uitdagingen. Vaak botsen zowel leerlingen als begeleiders op een tekort aan begeleidingsmogelijkheden dat ervoor zorgt dat hulp te lang op zich laat wachten. Dit kan de situatie voor de jongeren die het dringend nodig hebben verder verergeren.

De weg vooruit
Om het probleem van vroegtijdige schoolverlaters effectief aan te pakken, is een grotere aanpak nodig. Dit betekent dat er niet alleen moet worden geïnvesteerd in preventieve programma's zoals NAFT, maar ook dat er een bredere ondersteuning moet komen vanuit de samenleving en beleidsmakers. Scholen moeten worden voorzien van voldoende middelen en personeel om tijdig de juiste hulp te bieden. Daarnaast is er een cultuurverandering nodig waarbij het welzijn van de leerling centraal staat en niet enkel de academische prestaties.
De stijgende cijfers van vroegtijdige schoolverlaters zijn een wake-up call voor beleidsmakers, scholen en de samenleving als geheel. Het is van cruciaal belang om nu actie te ondernemen en preventieve maatregelen te versterken om te voorkomen dat nog meer jongeren zonder diploma de school verlaten. Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat alle jongeren de kans krijgen om zich volledig te ontplooien.
Jouw reactie?
Wat vind jij van de stijgende cijfers van vroegtijdige schoolverlaters? Heb je ideeën over hoe we dit probleem kunnen aanpakken? Deel je gedachten en ervaringen in de reacties hieronder. Samen kunnen we een verschil maken!
Het volledige artikel lees je hier: Nog nooit waren er zoveel schoolverlaters: “We botsen overal op muren die ervoor zorgen dat leerlingen te lang moeten wachten op hulp” | Het Nieuwsblad
Hoi Talle,
Je blogbericht trok mijn aandacht. Ik ben namelijk bezig met een onderzoek over het sociaal-emotioneel thema 'schoolweigering'. Tijdens dit onderzoek werd ik ook een aantal keren met de neus op de feiten gedrukt wat betreft de stijging van het aantal schoolverlaters. Alarmerend, dat zeker!
Ik denk dat een deel van de oplossing ligt in een stevige modernisering van het onderwijs. Helaas is ons huidige onderwijs niet op ieders lijf geschreven. Samen met de grote druk van de huidige maatschappij zorgt dit voor veel uitval.
Hoe dit concreet best aangepakt wordt, laat ik over aan de experten en beleidsmakers, maar ik ben wel bezorgd. Door de dalende cijfers bij de leerprestaties van kinderen en jongeren worden er door politici…