Actieplan om technische beroepen meer in de kijker te zetten.
- r0844883
- Apr 8, 2024
- 2 min read
Het artikel gaat over een actieplan dat Vlaamse ministers Ben Weyts en Jo Browns gelanceerd hebben om meer leerlingen naar tso en bso te halen. Ze gaan geld vrijmaken om richtingen te ondersteunen die veel materiaal nodig hebben zoals arbeidsfinaliteiten die zich met behulp van materialen moeten voorbereiden op hun latere beroepsleven. Ook zullen leerlingen meer ondersteuning krijgen in het kiezen van de juiste studierichting.
Men merkt dat meer en meer leerlingen instromen in de technischere richtingen zoals STEM-richtingen, elektriciteit… In vergelijking met 10 jaar geleden is er een stijging van iets meer dan 10 000 inschrijvingen in deze richtingen. De ministers willen deze aantallen nog laten stijgen omdat zij ervan overtuigd zijn dat dit soort profielen broodnodig zijn op de arbeidsmarkt. De meeste knelpuntberoepen zijn technische beroepen, hier moet volgens de ministers dan ook extra aandacht aan geschonken worden. Ze willen bijkomend inzetten op duaal leren. Jongeren die dit traject volgen hebben het meeste kans om snel een job te vinden luidt het.
Als beginnende leerkracht kan ik het extra ondersteunen van leerlingen bij het kiezen van studierichtingen alleen maar toejuichen. Nog teveel leerlingen zitten niet op hun plaats in de richting waarin ze zich bevinden. Meestal door gebrek aan informatie en begeleiding bij de studiekeuze. Veel kinderen hebben ook geen ouders die hen hierin kunnen helpen omdat de ouders vaak zelf een gebrek aan kennis hebben over de aangeboden richtingen. Zeker nu met de hervormingen is extra ondersteuning hierin cruciaal. Het is wel niet de bedoeling dat deze leerlingen in een bepaalde richting worden geduwd omwille van de knelpuntberoepen, dit is ook niet de intentie van het actieplan lijkt me.
Knelpuntberoepen moeten ook meer in de verf gezet worden, we hebben nu eenmaal techniekers nodig. Het extra ondersteunen en in de verf zetten van deze richtingen lijkt me dus een prima plan. Bij deze richtingen kan ik me inbeelden dat duaal leren een grote meerwaarde is. Bedrijven die op zoek zijn naar techniekers zijn vrij weinig met schoolresultaten. Ze zijn net op zoek naar leerlingen die praktijkervaring hebben en die een goede werkhouding bezitten. Duaal leren is de ideale kans voor bedrijven om hier een beeld van te schetsen. Ik kan, als werkpleklerenstudent, beamen dat duaal leren een echte meerwaarde biedt.
Je kan het volledige artikel lezen via onderstaande link.
Commentaires